Thursday, January 3, 2013

uus ja aasta

Uuel aastal uue hooga.

Televusseriga on siinmail niuke lugu, et ühe lühikese sarja ajal on kolm korda reklaami. Esimene kord umbes minuti peal, kui on mingi sissejuhatus ja sarja algusmuusika ära olnud, teine kord poole peal ja viimane kord täiesti lõpus. See viimane reklaamipaus on eriti naeruväärne, kuna peale seda mõnikord tuleb umbes 30 sekundit lõbusat lõppu mõnel sitcom-il, aga tihti algavad peale reklaami lõputiitrid. Peale mida on muidugi uus reklaam. Vot niimoodi. TV3- 5 minutiline vetsu ja võileiva paus ei tundu üldse nii vastik enam.
Põhiliselt aga reklaamitakse autosid. Näiteks üks reklaam on u selline: "Ei saanud sellist kinki jõuluks nagu tahtsid (naine võtab kingikarbist koleda kampsuni/ mees võtab kingikarbist koleda lipsu)? Pole hullu, osta uus hyundai!". Reklaamitakse ka kõiki muid automarke ja seda palju. Suurt osa kindlasti mängib selles Sandy, kelle tõttu paljude autod ju läksid vanarauaks. Eks muud nalja on ka, näiteks lauluga enast reklaamivad advokaadid (spetsialiseerunud autoavariidele, või nii nad vähemalt lõõritavad) ja ravimireklaamides on enamus ajast sisustatud kõrvalnähtude loetlemisega (ilmselt nõue neil selline). "Pea valutab? Võta .........! Ära võta seda, kui sul on vererõhk, kiire pulss, kassipoeg, vana audi, liigese probleemid, rasedus, seletamatu viha, alkoholisõltuvus, macbook, hapu peer või mõni muu komplikatsioon."
Pärast mitut kuud televusseri kasti kordagi nägemata, on see must kast meid NYC hoolega lõbustanud. Õhtustes uudistes näitavad uudiste ankrud youtuubist nunnu kassi videot. Võib olla oleks see muidugi vähem naljakas kui me eestis vaataks "kvaliteet" kanaleid 2, 3 ja mis iganes need uued digi-ajastu omad on, aga etv AK´ga kõrvutades on ilgelt lõbus.

Aastaahetust me ei käinud times squarel vastuvõtmas. Ei olnud soovi väga väga kaua seista külmas inimeste vahel sööömata ja joomata (kogunema hakati juba kell 15). Isegi kui oli lubatud, et visatakse tonn confettit alla. Ei tahtnud ikkagi. Käisime hoopis pargis (central).
Seal toimus igaastane kesköö jooks ja muidu tants ja trall. u 6-7 km pikk jooksuvõistlus algas täpselt kell 1200 öösel ehk aastavahetusel ja esimesed jõudsid peaaegu u 20 minutit pika ilutulestiku lõpuks finišisse. Jooksjaid pakuks, et umbes sama palju kui sügisjooksul ehk sigapalju. Ilutulestikku rohkem kui seda, mis pargis oli me ei näinud, aga loogiline ka: majade vahelt ju ei saa lasta ja majade katustelt pole ka mõtet, kuna keegi ei näe, seega kas park jõgi või väiksed vulkaanikesed.
Kuigi avalikult on napsutamine keelatud (napsune võib olla õues), ilmus kesköö paiku üllatavalt palju välja šampuse pudeleid ja isegi klaase (naised sikutasid hopsti käekotist päris pokaalid välja ja voilaa), millega siis tervitati uut aastat.
Jooksjate ja muidu piduliste jaoks oli olemas lava, kus dj mängis muusikat ja tantsijaid oli selle ees üsnagi palju. Linnapeal rahvast nagu alati palju, aga peale keskööd, meie üllatuseks, ei olnudki metroo väga täis. Mis veel aastavahetusest? Meil suurematsorti pidurooga polnud (polnud plaanitudki) aga selle eest õgisime eht ameeriklikult sõõrikuid ja uue aasta varajastel minutitel leidsime veel ühe avatud 7/11 (pood, mitte kuupäev) ja õgisime krõpsu ka veel kahesuu poolega.

Kuna oli teada, et ees ootab paras hulk õues passimist, siis igaksjuhuks panime väga paksult riidesse. Kuigi -20 kraadi ei ole tundud see talv, siis kerge tuulega 0 kraadi on meie jaoks põraegast ka erakordselt jahe, eriti kui üsna staatiliselt seista. Muidugi läks nagu alati, ehk siis õues oli nädala soojem päev ja meil oma varstusega külmast polnud haisugi. Sellegipoolest  mõni päev tuulega tasuks selline pakkimine ära. Riietusest ka pildiseeria.



tegu on teise kihiga, sest retude all on veel sukad ka













Olgem siiski sündsad
















taevas muuseas oligi roosa


Mis see seal on?

Mul tuli üks kaval mõte

 



sellepärast andra pilti ei teegi, et madis ei seisa kunagi paigal






Täna käisime taaskordses muuseumis, nimega metropolitan museum of art. Hiigelsuur ja veel suurem. Jälle pool päeva seal veedetud ja sisaldas see kõike antiik roomast ja kreekast, kuni uue kunstini. Nii aasiat, ameerikat, jaapani, kui ka okeaaniat. Nii ehet, kui skulptuuri, maali, kui ka fotot.
Madisel on juba vaikselt kopp ees nii van goost, moneest, miroost, matissist ja muudest, aga kõige rohkem on kidlasti tal villand pikassoost. Väga hullu veel pole, aga üle paari päeva neid küll enam ei suuda vaadata.
Selle mr pikassooga  pakuvad nad siin tõesti üle. Aga kõige kipam üldse oli härra james turrell (mitte segi ajada patareiga), tema Meeting MoMA ps 1 on kohustuslikus kavas igale ny külastavale kunstihuvilisele. Kel huvi googeldage, aga hoiatuseks olgu kohe öeldud, et selle härra kunstilooming ei toimi ei fotol ega videol. Peab nägema. (suvel tuleb tal kohe suur näitus ny, tige tige tige. ei võinud siis talvel olla.tige. tige tige)

4 comments:

  1. jeerum, me ei kandnud nii kihilist riietust ka -20 kraadi juures. :O väga tublid olete.
    Kuidas seal olid lood võõrastele "head uut aastat" soovimisega? no nagu et sooviti ka kõrval seisvatele inimestele head uut?

    ReplyDelete
  2. No kui vähemalt üks kiht on mõeldud päris külma ilma jaoks, siis polegi ju palju vaja, näiteks Madisel pole ju mure käia -20-ga t-särgi ja ainult jopega, aga teine asi on see, kui on ainult nö kevad-sügis riided ja on mitmeid tunde üsna paigal seismist või aeglast tammumimst + tuul. Meile nagu ei tuldudki uut aastat soovima, välja arvatud üks hull mutike, kes kiitis meie kohavalikut ja rääkis seda, et pargis on hea kuna sinna saab oma napsu kaasa võtta poolestsaati ära peites paberkotti.

    ReplyDelete
  3. vanad naised teavad ikka parimaid joomakohti

    ReplyDelete
  4. Kui koju jõuate, näitan teile mikroskoopilist kunsti.

    ReplyDelete